Kebab can (?) into space
Minie zapewne wiele długich lat, zanim Turcja wyśle w kosmos rakietę z obywatelem tego kraju na jej pokładzie. Jeden z tureckich restauratorów postanowił spełnić marzenia o kosmicznych podróżach, wysyłając w przestrzeń kosmiczną słynny kebab Adana. I technicznie rzecz biorąc mu się to udało.
Dla porządku dodajmy, że formalnie przestrzeń kosmiczna rozpoczyna się zdaniem większości państw powyżej linii Kármána, ok. 100 km nad poziomem morza. Amerykanie z NASA przyjmują pułap 80,4 km. Od strony fizycznej takowej granicy nie ustalono, choć niektórzy za przestrzeń kosmiczną uznają już termosferę. Eksperci sugerują z kolei, że rzeczywista granica między Ziemią i przestrzenią kosmiczną leży już w odległości zaledwie od 30 km nad powierzchnią Ziemi.
12 kwietnia, na kilka godzin przed obiadem iftar, pierwszym posiłku spożywanym przez muzułmanów po zachodzie słońca w okresie ramadanu, Yaşar Aydın wypuścił w stratosferę (druga warstwa atmosfery na wys. 10 – 50 km nad powierzchnią Ziemi) małe danie z kebabem owiniętym dookoła stalowej rurki. Tym samym kebab prawdopodobnie stał się pierwszym obiektem pochodzenia tureckiego, który wzniósł się tak wysoko ponad ziemię.
Aydın pierwotnie planował wystrzelić kebab w przestrzeń kosmiczną podczas niedawnego festiwalu w mieście, ale niesprzyjające warunki pogodowe opóźniły start. We wtorek, z pomocą lokalnego przedsiębiorcy Idrisa Albayraka, Aydın spełnił swoje marzenie. Albayrak, który jest studentem inżynierii kosmicznej, zaplanował wszystkie etapy startu w stratosferę. Do umieszczenia kebaba zaprojektowano specjalne pudełko, aby wytrzymało ono ekstremalne temperatury. Opakowanie, wyposażone w kamery i urządzenie śledzące, zostało przymocowane do balonu wypełnionego helem. Aydın nie zapomniał o dodatkach do kebaba, identycznych do tych, które serwuje swoim klientom na Ziemi – od cebuli po sałatki.
Data startu nie była przypadkowa
Panowie wybrali właśnie 12 kwietnia, ponieważ na ten dzień przypada Międzynarodowy Dzień Załogowych Lotów Kosmicznych – to rocznica legendarnego lotu radzieckiego kosmonauty Jurija Gagarina.
This Turkish restaurant owner who sent a kebab up into space and celebrated with a preposterously ostentatious fireworks party is why I’m on Twitter.https://t.co/emfFTjHlsS
— Michael Sercan Daventry (@MichaelDaventry) April 12, 2022
Kebab wpadł do morza u wybrzeży Hatay, południowej prowincji Turcji, w miejscu oddalonym o około 121 kilometrów od miejsca startu. Pudełko z niemal nienaruszoną zawartością udało się wyłowić.
Sposób na promocję miasta
„Myślę, że kosmici odesłali kebab, ponieważ zawierał za dużo pieprzu. Następnym razem wyślę danie z mniejszą jego ilością” – żartował Aydın, wyciągając pudełko i przyrzekając, że będzie kontynuował swoje wysiłki, aby wystrzelić osławione danie dalej w przestrzeń kosmiczną. „Cieszę się, że mogę promować nasze miasto i naszą kuchnię. Uwielbiam być w czymś pierwszy” – powiedział dziennikarzom.
Źródło: Daily Sabah