Jak powstaje makaron do zupek chińskich?
Na powyższe pytanie odpowiadają osoby prowadzące kanał Best Ever Food Review Show w serwisie YouTube. Aby zobrazować internautom proces powstawania zupek instant, udały się one z wizytą do fabryki marki Vifon w Wietnamie. Fabryka ta produkuje miliard paczek zupek błyskawicznych rocznie, pracując 24 godziny na dobę. Przypuszczam, że nagranie będzie dla wielu z Was szalenie zaskakujące.
Oprócz poznania samej technologii produkcji żywności, widzowie mogą dowiedzieć się między innymi tego, że w Azji sprzedaje się nieporównywalnie więcej rodzajów zupek – często w marketach oferujących wyłącznie tego rodzaju dania. Z filmu oczywiście nie dowiecie się tego, że zupy błyskawiczne zawierają bardzo duże ilości soli, tłuszczu i polepszaczy smaku. Nie jest to z pewnością najzdrowsze pożywienie.
Zupki chińskie – fenomen szybkiego jedzenia
Momofuku Andō opracował zupy błyskawiczne, pragnąc stworzyć produkt łatwo dostępny, który pomoże zwalczyć problem niedoboru żywności. Paradoksalnie, pierwsze zupki były stosunkowo drogie, a ich ceny nie ustępowały cenom dań zawierających znacznie większe ilości składników odżywczych. Dzisiejsze produkty na ogół cechują znacznie niższe ceny, choć w sklepach nie brakuje droższych propozycji typu „premium”. W samych tylko Chinach spożywa się ok. 40 miliardów zupek instant rocznie. W ujęciu globalnym wartość ta sięga nawet 100 miliardów.
Kruszycie makaron przed zalaniem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Źródło: YouTube